27 november

Jag är snart klar med min handskrivna website, som kommer att rulla sida vid sida med denna senare, och eventuellt ersätta den helt. Det mesta är på plats, jag behöver bara förbereda för att kunna hantera en jävla massa sidor (jag har många projekt på gång) och kanske också gå igenom formgivningen en gång till. Det blir monokromt och fint, men känns kanske lite opolerat just nu. Hade gärna lagt upp en förhandstitt, men lite nästan vit text på nästan svart bakgrund är inte så jävla kul att se på. Och det är inte meningen heller.

Det finns en författare jag gillar, även om jag inte läst några av hans böcker – men han har ett jävligt bra nyhetsbrev – och han fick in mig på tanken att använda en s.k. “static site generator” för att skriva web. Jag slipper med andra ord databaser, php, joxande, med mera. Jag kan utveckla skiten på vilken dator som helst – en fördel om den kör Linux men det är inte ett krav – och enda nackdelen jag hittat hittills är att jag för maximal mobilitet (dvs skriva korta poster på bussen i fyllan) borde installera generatorn på en server nånstans och ställa in den på att pusha uppdateringar (via FTP av alla jävla saker!) när den får en textfil skickad till sig, och då måste jag installera en terminalemulator på telefonen och vafan håller jag på med? Det får helt enkelt bli så att jag skriver hemma, nykter och med lite eftertanke, om alls.

Hur som helst så heter generatorn Jekyll, och jag valde den före Middleman, som Robin Sloan (författaren här ovan) använder, för det verkade där och då som om utvecklingen av Middleman hade stannat av. Men det ser ut som att de fortfarande jobbar på det. Sak samma. Jekyll är bra grejer. Bra tutorial och lätt att greppa även för någon som inte sysslat med sånt här på ett par år. Det var nog närmare tio år sedan jag aktivt försökte bli webdesigner eller utvecklare eller vad jag nu tänkte mig. Allmän grafisk form med inriktning på print och typografi, kanske? Det var en karriär som inte riktigt ville komma igång, men som tur var så trillade jag in på världens bästa jobb och kom undan med livet i behåll. Nu gör jag det bara för att det är kul.

Sprit och tty2!